Anvelopele de iarnă și-au făcut treaba în sezonul rece, însă acum că vremea este tot mai caldă este momentul să te gândești la anvelopele de vară, să le scoți pe cele vechi de la păstrare sau să cumperi un set nou de anvelope.
Nu există o dată oficială la care trebuie montate anvelopele de vară, însă trebuie să ții cont că, la temperaturi mai ridicate, cele de iarnă se pot deteriora rapid. Atunci când temperaturile urcă peste 7 grade Celsius în mod constant și nu mai există riscul să ningă, atunci este cazul să înlocuiești anvelopele de iarnă cu anvelope de vară.
Ce se întâmplă dacă circuli în continuare cu anvelope de iarnă
Nu te oprește nimeni să păstrezi anvelopele de iarnă montate în continuare, însă acest lucru nu este în interesul tău. La temperaturi ridicate, anvelopele de iarnă se uzează mai repede, deoarece ele sunt din fabricație mai moi și mai maleabile, pentru a face față pe gheață și pe zăpadă.
Anvelopele de vară sunt fabricate dintr-un material mai dur, care nu se uzează ușor atunci când temperatura atinge la nivelul asfaltului chiar și 50 – 60 de grade Celsius. Evident, acest lucru nu se întâmplă în această perioadă, însă în zilele toride de vară este un fenomen destul de frecvent. În plus, anvelopele de vară mai au o calitate importantă: sunt special create pentru a preîntâmpina fenomenul de acvaplanare.
Pentru ca mașina să aibă o bună stabilitate, anvelopele de vară trebuie montate pe toate cele patru roți. Unii șoferi obișnuiesc să monteze cauciucuri de vară numai pe roțile din față sau pe cele din spate, pentru că au impresia că este suficient, însă pentru a nu afecta performanțele mașinii, acest lucru este contraindicat. De asemenea, este important să se monteze anvelope la dimensiunea potrivită, de preferință de la același producător, deoarece pot exista mici discrepanțe între modelele oferite de producători diferiți.
Ce caracteristici trebuie să aibă anvelopele de vară
În primul rând, trebuie să ofere perfomanțe bune atât pe uscat, cât și pe carosabilul umed. În fond, nu vrei să ai probleme atunci când ești surprins în trafic de o ploaie torențială sau în zilele ploioase care sunt atât de frecvente la începutul verii.
Așa cum spuneam mai sus, este important ca anvelopele de vară să fie rezistente la temperaturile caniculare. Acest lucru îl poți afla cu ajutorul indicelui de temperatură, care te ajută să îți dai seama cât de bine performează anvelopa respectivă la temperaturi ridicate. Cele mai bune anvelope din acest punct de vedere sunt cele care au calificativul A.
La fel de important este gradul de rezistență la uzură, care practic determină durata de viață a unei anvelope. Acest lucru îl afli cu ajutorul marcajului Treadwear, care îți arată coeficientul de uzură al anvelopei. Evident, o anvelopă se uzează cu atât mai greu, cu cât coeficientul este mai ridicat. Ține cont însă, că testele de uzură sunt făcute de fiecare producător în parte, așa că trebuie luat doar ca un reper care te poate ajuta să compari anvelopele de vară ale aceluiași brand.
Pe lângă toate aceste caracteristici, anvelopele de vară trebuie să aibă și o aderență bună, pentru a asigura o frânare excelentă, indiferent de condiții. Aderența este foarte importantă pentru orice tip de anvelope, nu doar pentru cele de vară.
O altă caracteristică pe care mulți șoferi o iau în considerare o constituie consumul de combustibil. Există pe piață diferite variante de anvelope ecologice de vară, care sunt fabricate din materiale mai prietenoase cu mediul, dar care asigură și un consum mai redus de carburant, datorită proceselor tehnologice folosite în producția acestora. Majoritatea anvelopelor ecologice nu sunt mai scumpe decât cele clasice, deoarece majoritatea producătorilor au dezvoltat în ultimii ani astfel de game de produse.
Pentru confortul în timpul condusului, este bine să ții cont și de nivelul de zgomot pe care îl au anvelopele de vară la rulare. Nivelul de zgomot produs de anvelope afectează nivelul total de zgomot produs de mașină și afectează confortul în timpul condusului, ca să nu mai vorbim de poluarea fonică pe care o provoacă. Cu cât nivelul zgomotului (măsurat în decibeli) este mai mare, cu atât anvelopa este mai ”zgomotoasă”.
Nu în ultimul rând, majoritatea anvelopelor de vară de calitate au un profil special creat pentru a facilita evacuarea apei din zona de contact cu drumul. Această caracteristică este foarte importantă pentru a evita fenomenul de acvaplanare.