Cele mai bune anvelope de iarnă pe dimensiunea 205/55 R16

Pentru automobiliști sezonul de iarnă nu începe cu primul îngheț ci cu schimbul sau achiziția unui nou set de anvelope de iarnă. Pentru a-i ajuta pe aceștia să își aleagă anvelopele de iarnă, publicațiile europene din industrie se grăbesc să publice rezultatele comparative ale testelor independente de anvelope, pentru ca cititorii lor să poată lua decizii, bine informați.

Cele două teste făcute de ADAC au însumat un număr de 28 de modele , relevante pentru 2020 în două mărimi: 15 modele pentru turismele de mărime medie – 205/55 R16 91h (până la 210km/h) și 13 modele de anvelope pentru SUV-uri și mono-volume – 235/55 R17 103V (până la 240 km/h).

Test ADAC anvelope iarna dimensiune 205/55 R16

Zăpadă, polei, carosabil umed sau înghețat…care dintre anvelopele testate vor face față condițiilor celui mai rece anotimp al anului? Răspunsul la această întrebare vine de la experții ADAC în urma testului făcut , care a implicat 15 anvelope de iarnă cu dimensiunea 205/55 R16

Automobile cu dimensiunea anvelopelor 205/55 R16
ProducătorModel
AudiA3 , A4 , A5
BMWseria 1, 2, 3
FordC-Max, ExoSport, Focus
HyundaiI3, Ioniq, iX20
MercedesClasa A, B, C
OpelAstra, Meriva, Zafira
SkodaOctavia, Scala, Superb
ToyotaAuris, Corolla, GT86
VWCaddy, Golf, Jetta, New Beetle, Passat, Touran
Exemple echipari cu dimensiunea 205/55R16

Lista cu anvelopele testate:

Automobilul de test a fost Volkswagen Golf GTI. Testul pe zăpadă a fost realizat in Ivalo, Finlanda. Testul pe carosabil umed a fost realizat la circuitul de teste Bridgestone din Italia.

Rezultate teste ADAC 2020 anvelope iarna dimensiune 205/55R16

Cele mai bine vândute modele de anvelope pe dimensiunea 205/55 R16 au lăsat o plăcută impresie experților ADAC.Din 15 modele testate din punct de vedere al experienței la condus, siguranță, confort și economie, 5 au avut rezultate foarte bune iar alte 7 au fost clasificate ca satisfăcătoare. Doar un model a fost clasificate ca mediu datorită aderenței scăzute pe carosabil uscat iar alte 2 au pierdut puncte in clasament datorită tracțiunii ineficiente.

Cele mai echilibrate anvelope

Primul loc in teste l-a câștigat Bridgestone Blizzak LM005 care a avut rezultate impresionante pe carosabil umed. Totuși în comparație cu celelalte anvelope, durata de viață a profilului este mai scăzută.

Bridgestone LM005 -castigatorul testului ADAC 2020

Michelin Alpin 6, pe de altă parte, deși a terminat pe locul 2, a demonstrat o durata de viață ridicată a profilului, pana la aproape 43.000 km de rulare. De asemenea, anvelopa dezvoltată de francezi se ridică aproape la aceleași performance cu competitorul său direct, Bridgestone Blizzak LM005. Dunlop Winter Sport 5 și Hankook Winter i*Cept RS2 W452 au terminat ambele pe a 3-a poziție. Aceste anvelope au avut performanțe potrivite pentru drumurile acoperite cu zăpadă, carosabil umed și uscat. În același timp, anvelopa Dunlop a dovedit a fi una dintre cele mai rezistente la uzură, cu o durata de viață estimată la 39.500 km și mai mult, s-a dovedit a fi anvelopa cu cea mai mare economie de combustibil dintre toate cele testate.

Masina de test ADAC – dimensiune anvelope 205/55R16

Pe locul 5 s-a clasat anvelopa producătorului taiwanez, Maxxis Premitra Snow WP6.Acest model a avut cele mai bune performanțe pe carosabil uscat, in timp ce pe carosabil umed și în condiții de iarnă a fost puțin sub competitorii săi în ce privește aderenta si tracțiunea. Rezistenta la uzură este la același nivel cu Bridgestone – un debut remarcabil.

Maxxis Premitra Snow WP6

Performerii medii ai testului ADAC

Șapte dintre anvelopele testate au primit calificativul de satisfăcătoare datorită neajunsurilor pe care experții le-au descoperit. Mai exact, controlul scăzut pe carosabil uscat a dus la depunctarea si la declasarea acestor anvelope: necesitatea de a ajusta în continuu volanul  compromite experiența șofatului.

Falken Eurowinter HS01 – locul 6 – a primit punctaj mediu nu doar pe carosabil uscat ci și la proba tracțiunii pe zăpadă.

Performanțele scăzute au compromis reputația anvelopelor premium precum Continental WinterContact TS 860 și Goodyear UltraGrip 9+ ambele pe locul al 7-lea, deși, la toate celelalte teste au avut rezultate foarte bune. Modelul de la continental a fost pe locul doi la testul pe carosabil umed în timp pe modelul de la Goodyear a fost cel mai bun la economia de combustibil.

În ciuda rezistenței scăzute la rulare și a unei bune performanțe pe zăpadă, Sava Eskimo HP2 – locul 9 – s-a arătat a fi mai degrabă o anvelopă cu performanțe nesatisfăcătoare la testele pe umed datorită problemelor de control.

Toyo Observe S944 – locul 10 – a dovedit a avea performante destul de bune comparativ cu rivalii săi pe zăpadă și pe carosabil umed, însă pe carosabilul uscat performanțele au fost scăzute. Totuși, s-a dovedit a fi destul de economică la combustibil.

Comparativ cu celelalte modele, Pirelli Cinturato Winter (locul 11) și Giti GitiWinter W1 (locul 12) au dovedit a nu avea un control asupra tracțiunii foarte bun. În același timp modelul de la Pirelli a obținut cel mai bun punctaj la testele pe zăpadă în timp ce Giti a avute rezultate slabe pe carosabil umed, datorită rezistenței slabe la acvaplanare și a controlului direcției scăzut, chiar dacă s-a dovedit destul de bun pe zăpadă.

Cele mai slabe anvelope la testul ADAC 2020

Semperit Speed-Grip 3 a avut rezultate slabe la testul tracțiunii pe uscat, ceea ce l-a trimis direct în coada clasamentului – pe locul al 13-lea chiar dacă a avut rezultate mai bune decât Dunlop la acest test. Pe zăpadă a avut performanțe bune.

Singura anvelopă de iarna reșapată, King Meiler Winter Tact WT81 de pe locul 14 a fost catalogată direct nerecomandată de către experți. Performanțele acestei anvelope pe carosabil umed lasă mult de dorit: a avut nu doar cea mai lungă distanță de frânare, dar și cel mai slab răspuns al controlului asupra direcției. De asemenea a avut probleme majore la tracțiunea pe carosabil uscat, și oferă cea mai inconfortabilă experiență de condus.  Deși performanțele pe zăpadă au fost catalogate ca fiind satisfăcătoare, este sub media pe care o au cei mai mulți dintre competitorii acesteia.

Surprinzător, perioada de viață a profilului a anvelopei King Meiler Winter Tact WT81s-a dovedit a fi cea mai mare: aproximativ 45.000 km, mai mare decât a anvelopei Michelin. Totuși nu se justifică performanțele slabe prin rezistența la uzură ridicată.

Cea mai slabă anvelopă Tristar Snowpower HP, locul 15, a demonstrat performante decente la testele pe uscat, uimitor cu cea mai scurtă distanță de frânare, dar pe zăpadă si carosabil umed a ridicat multe semne de întrebare din partea experților ADAC.  Cele mai evidente probleme ale anvelopei chinezești au fost controlul foarte scăzut pe carosabil umed și rezistența foarte mică la acvaplanare în viraj.

In concluzie

ADAC ne reamintește: iarna nu circulati cu o adancime de profil mai mica de 4 mm, pentru a va asigura ca sunteti in siguranta. Anvelopele cu profil sub 4mm sunt considerate uzate si trebuie inlocuite in sezonul de iarna.

Despre autor

E-Pneu

Echipa specialistilor in anvelope de la E-Pneu va poate oferi orice anvelopa din lume (puneti-ne la incercare). Lucram in domeniul anvelopelor de mai mult de 15 ani si in acest timp ne-am dat silinta sa invatam cat mai mult. Ne suspectam a fi printre cei mai buni (tehnic vorbind) la capitolul anvelope pentru turisme,4x4 si camioane. Livram repede(24-48h) si suntem prietenosi in cazul returului sau anularii comenzii. Chiar daca suntem sibieni nu suntem inceti deloc, da deloc.

Nu E-Pneu a inventat roata dar stie totul despre ea.
Colaboram cu peste 44 de producatori de anvelope.
Testam performanta si apoi va oferim cea mai buna selectie de anvelope: Bridgestone, Continental, Dunlop, Goodyear, Michelin, Pirelli, Firestone, Fulda, Kumho, Hankook, Yokohama, General, Vredestein si multe altele.

E-Pneu e deschis NON-STOP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *