Sezonul rece este caracterizat nu numai prin temperaturi scăzute, ci și prin umiditate ridicată, zăpadă, gheață, polei sau prezența materialelor antiderapante pe drumuri. De aceea, chiar și atunci când se anunță o iarnă mai blândă, este nevoie să îți pregătești mașina în mod corespunzător.
Verificarea anvelopelor și echiparea mașinii cu anvelope de iarnă
Anvelopele de iarnă sunt absolut necesare pentru siguranța condusului. În general, este recomandată utilizarea anvelopelor de iarnă atunci când temperaturile scad sub -7 grade Celsius, însă oferă o aderență mai mare și în condițiile de carosabil umed. Înainte să îți echipezi mașina cu anveloep de iarnă, verifică-le cu atenție. Trebuie verificată presiunea din anvelope, echilibrul și starea de uzură a acestora, în cazul în care folosești niște anvelope mai vechi.
Dacă înlocuiești numai o singură anvelopă, folosește una care să aibă exact aceleași dimensiuni și aceeași marcă precum și restul anvelopelor. Iar dacă schimbi toate anvelopele, este necesar să foloseti un set complet, care să corespundă din punct de vedere al dimensiunilor. În cazul în care nu ești sigur ce tip de anvelope ai nevoie, veirifică informațiile din cartea tehnică, sau apelează la un service autorizat.
Verificarea sistemului de frânare
Dacă frânele nu funcționează așa cum trebuie, înseamnă că nu vor acționa imediat, ceea ce poate fi foarte periculos, în special pe suprafețe alunecoase. Sistemul de frânare funcționează corect atunci când acționează asupura tuturor roților, la aceeași intensitate. O simplă verificare vizuală nu este suficientă, fiind nevoie de echipament adecvat. De asemenea, lichidul de frână trebuie verificat, penttru a te asigura că punctul de fierbere al acestuia este cel recomandat. Dacă punctul de fierbere este mai scăzut, se pot forma bule, care afectează eficiența sistemului de frânare.
Verificarea bateriei
În sezonul rece, bateria mașinii este predispusă la un grad mai mare de uzură. Când temperaturile sunt scăzute, doar o parte a capacității bateriei poate fi utilizată. O baterie descărcată poate îngheța rapid, chiar și atunci când temperaturile nu scad cu mult sub 0 grade. Ca măsură de precauție, pe perioada iernii, este bine să ai în mașină o pereche de cabluri electrice în cazul în care bateria se descarcă atunci când ești la drum.
Folosește bateria în mod rațional. Nu folosi instalația de climatizare la nivel maxim și folosește luminile și ștergătoarele doar atunci când este necesar.
Verificarea farurilor
Pe lângă faptul că zilele sunt mai scurte iarna, este nevoie de faruri și atunci când conduci în condiții de ceață persistentă. Zăpada și gheața de pe farurile din policarbonat se îndepărtează cu o perie moale și cu ajutorul unui lichid pentru dezghețare. Dacă folosești o răzuitoare, riști să deteriorezi învelișul protector al farurilor.
Verificarea instalației de climatizare
Pentru ca instalația de climatizare să funcționeze în mod eficient, asigură-te că filtrul de polen nu este înfundat. Dacă lași mașina cu motorul pornit pentru mai mult timp, nu folosi și instalația de climatizare, deoarece acest lucru consumă mult mai repede bateria mașinii.
Verificarea ștergătoarelor de parbriz
Cu siguranță ai observat că iarna ștergătoarele îngheață foarte repede. Verifică-le întotdeauna înainte să le pornești, pentru că altfel riști să arzi motorul electric la mecanismului care merge în gol. În cazul în care lamele ștergătoarelor nu se dezlipesc de pe parbriz, poți folosi o racletă de plastic, însă cu multă atenție, pentru a nu le tăia.
Întreținerea mașinii în timpul iernii
Nu spăla mașina dacă urmează să staționezi sau să o lași parcată pentru mult timp. După spălarea mașinii, aceasta trebuie uscată cu ajutorul unui curent de aer cald. Ai grijă să nu rămână apă în încuietori, deoarece acestea pot îngheța foarte ușor.
Ce să nu îți lipsească din mașină în timpul iernii
În special dacă pornești la drum lung, este bine să ai la tine lanțuri pentru zăpadă. Acestea se montează pe suprafața roților, pentru a îmbunătăți tracțiunea, dar și capacitatea de frânare pe drumurile înzăpezite sau înghețate. Alege niște lanțuri care pot fi montate ușor și testează-le înainte să pleci la drum. Dacă vrei să călătorești cu mașina în afara țării, în unele țări europene este chiar obligatoriu să utilizezi lanțuri de zăpadă în perioada iernii. Totuși, nu folosi lanțurile pe drumuri uscate, pentru că altfel riști să uzezi anvelopele.
În plus, este bine să ai în mașină o lopată pentru cazul în care rămâi blocat în zăpadă, un răzuitor de gheață pentru curățarea parbrizului, spray pentru dezghețat, un săculeț cu nisip și o pereche de mănuși. De asemenea, nu strică să ai la tine o roată de rezervă, un trepied și un cric.
Așadar, fie că pornești la drum pe distanțe lungi iarna, sau chiar dacă folosești mașina numai pe străzile din oraș, este necesar să faci toate verificările necesare pentru a te asigura că nu vei fi luat prin surprindere de neplăcerile aferente sezonului rece.