Pe măsură ce vremea se încălzește, este nevoie să îți pregătești mașina în mod corespunzător, pentru a face față drumurilor lungi pe care le faci cu ocazia scurtelor escapade din weekend sau în concediu. Astfel, specialiștii e-pneu îți oferă câteva recomandări care te pot ajuta să fii pregătit de drum fără să întâmpini nici un fel de surprize neplăcute.
Echipează mașina cu anvelope de vară
Anvelopele de iarnă sunt la fel de ineficiente în sezonul cald, precum sunt cele de vară pe gheață sau zăpadă. Mai ales dacă temperaturile înregistrează peste 7 grade Celsius în mod constant, anvelopele de iarnă nu performează la fel de bine și se vor uza mult mai repede. Acest lucru este și mai evident la temperaturile mai ridicate, de peste 10 grade Celsius. Anvelopele de iarnă utilizate în sezonul cald măresc și distanța la frânare, iar acest lucru poate cauza multe neplăceri în trafic sau chiar accidente. Îți recomandăm să folosești anvelope de vară de aceeași dimensiune și de același tip, iar atunci când le montezi, nu uita să verifici presiunea.
Presiunea din anvelope este esențială pentru că de ea depind mai mulți factori, ca de exemplu durata de viață a anvelopelor, distanța de frânare, prevenirea efectului de acvaplanare și chiar și consumul de combustibil. Presiunea ar trebui verificată periodic, însă mai ales înaintea călătoriilor lungi cu mașina.
Schimbă filtrul de ulei și uleiul
În sezonul cald, motorul mașinii funcționează la temperaturi înalte, așa că este nevoie să te asiguri că uleiul din motor este cât mai bun. Pentru buna funcționare a motorului la temperaturi ridicate, este indicat un ulei de motor cu o vâscozitate mai mare. De asemenea, este indicat să schimbi uleiul primăvara, pentru ca toate componentele de mișcare din interiorul motorului să nu fie atât de uzate. Nu doar uleiul ci și filtrul de ulei este bine să fie schimbat, sau cel puțin să faci o verificare pentru a te asigura că funcționează așa cum trebuie.
Îndepărtează sarea din locurile greu accesibile
Toate substanțele folosite pentru topirea zăpezii de pe șosele și sarea împrăștiată pe drumuri se pot acumula în jurul roților și sub mașină. Atât sarea cât și alte substanțe chimice utilizate pentru deszăpezire au efect coroziv, provocând daune serioase mașinii în timp. Așadar, mașina ta are nevoie de câteva spălări bune, folosind un jet de apă cu presiune mare.
Verifică filtrul de aer
Filtrele de aer sunt intens utilizate în timpul iernii, ceea ce duce la obturarea acestora din cauza depunerilor de praf și mizerie acumulate. Schimbarea filtrului de aer are efecte pozitive și asupra consumului de combustibil, deoarece acesta poate scădea cu aproximativ 10%. Un filtru de aer nu reprezintă o investiție prea constisitoare și merită să fie schimbat mai des, pentru că buna sa funcționare influențează în mod direct felul în care se comportă motorul mașinii.
Verifică ștergătoarele
Ștergătoarele sunt foarte solicitate în anotimpul rece, pentru că nu trebuie să îndepărteze doar apa de pe parbriz, ci și lapovița sau ninsoarea, așa că sunt foarte uzate. În plus, și temperaturile scăzute au un impact negativ asupra uzurii lamelor. Se poate întâmpla să te trezești că ștergătoarele sunt aproape inutile primăvara, pentru că nu mai fac față. Verifică dacă ștergătoarele sunt destul eficiente pentru a curăța parbrizul și schimbă-le, dacă este nevoie.
Verifică plăcuțele de frână
Uzura plăcuțelor de frână este foarte ridicată atunci când se înregistrează temperaturi mai calde. Plăcuțele de frână de proastă calitate se pot chiar sparge atunci când ating un anumit grad de uzură. Specialiștii e-pneu îți recomandă să folosești întotdeauna plăcuțe de frână de foarte bună calitate, pentru că acesta nu este un domeniu în care merită să pui costurile pe primul plan.
Verifică sistemul de aer condiționat
Cu siguranță, atunci când pornești la drum, vrei să ai parte de tot confortul. Sistemul de aer condiționat este foarte des utilizat în sezonul cald, așa că merită să te asiguri că acesta funcționează perfect. În unele cazuri, poate fi nevoie să îl reumpli cu freon, deoarece acesta se evaporează dacă nu este utilizat pe perioade îndelungate. Acest lucru poate fi realizat la orice service auto. Nu este nimic mai neplăcut decât să trebuiască să petreci ore în șir în trafic, într-o mașină supraîncălzită, doar pentru că nu ți-ai luat măsurile necesare de prevedere.
Verifică sistemul electric al mașinii
Din cauza frigului și a umezelii, se poate întâmpla ca unele contacte să se oxideze, iar acest lucru poate cauza diferite probleme: farurile nu se aprind, luminile din habitaclu sa alte contacte de la bord nu funcționează.
Nu în ultimul rând, nu strică să faci o ”curățenie generală” în mașină. Nu mai este cazul să ții în portbagaj toate lucrurile de care aveai nevoie în timpul iernii, ca de exemplu lopeți, saci de nisip sau raclete. Totodată, poți înlocui covorașele antiderapante de cauciuc cu unele din material textil și poți înlocui husele scaunelor cu unele dintr-un material absorbant.
Articol recomandat de: e-pneu.ro.