Temperaturile scad tot mai mult în termometre, ceea ce înseamnă că, dacă nu ți-ai echipat încă mașina cu anvelope de iarnă, acum este momentul să o faci. De asemenea, este o idee bună să verifici dacă setul de anvelope de iarnă pe care îl ai deja nu prezintă semne de uzură, pentru că siguranța pe drumuri ar trebui să constituie o prioritate pentru orice șofer responsabil.
Când este necesar să folosești anvelope de iarnă?
Nu există o dată anume de la care este indicat să folosești anvelope de iarnă, însă atunci când temperaturile scad sub -7 grade Celsius, sau când drumurile sunt acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, este cazul să îți echipezi mașina cu astfel de anvelope.
Întotdeauna când pornești la drum, verifică prognoza meteo și starea drumurilor, altfel riști să te alegi nu numai cu o amendă, însă pui și siguranța ta și a persoanelor cu care călătorești cu mașina în pericol.
Cum alegi anvelopele de iarnă potrivite?
Când înlocuiești anvelopele de vară cu cele de iarnă, cel mai probabil ai nevoie de un set complet de anvelope. Este important ca toate anvelopele să fie identice, altfel vei întâmpina probleme în ceea ce privește manevrabilitatea și controlul asupra autoturismului.
Dacă numai una dintre anvelope este uzată sau deterioară, înlocuiește-o cu o anvelopă de același tip, dimensiunea și marcă. Trebuie ca anvelopa schimbată să se potrivească cu celelalte trei, altfel acest lucru îți poate afecta siguranța la volan.
În cazul în care nu ești sigur ce dimensiuni ai nevoie, consultă cartea tehnică a mașinii, unde vei găsi toate informațiile necesare în privința pieselor și echipamentelor care se potrivesc. Dimensiunile sunt foarte importante, deoarece anvelopele subdimensionate nu vor putea suporta toată greutatea autoturismului.
Ține cont și de condițiile meteo cu care te confrunți frecvent sau pe ce tip de carosabil circuli mai des. De exemplu, dacă vei circula în condiții grele de trafic, ai nevoie de anvelope de iarnă cu un profil mai ”agresiv”.
Nu în ultimul rând, atunci când alegi anvelopele de iarnă potrivite, trebuie să fii atent și la alți factori, ca de exemplu consumul, aderența sau nivelul de zgomot. De exemplu, anvelopele ecologice, oferă un randament ridicat al consumului de carburant și reduc emisiile de dioxid de carbon. Anvelopele care au un grad mare de aderență pe carosabil umed, se vor opri mai repede atunci când frânezi. Toate aceste informații le poți găsi pe etichetele UE ale anvelopelor.
Poți găsi anvelope de calitate, atât în gama anvelope de iarnă de buget, cât și a celor premium, deoarece majoritatea producătorilor oferă game diferite pe piață, la prețuri pentru toate buzunarele.
Avantajele anvelopelor de iarnă
Anvelopele de iarnă sunt create în special pentru a face față condițiilor meteorologice extreme, atât ca performanță, cât și din punctul de vedere al materialelor folosite la fabricare. Anvelopele de vară nu fac față la temperaturile joase specifice iernilor europene.
Chiar și atunci când conduci mai mult pe drumuri de oraș, unde carosabilul este curățat constant, tot este bine să îți echipezi mașina cu anvelope care fac față mai bine la o vreme instabilă. Dacă nu folosești anvelope de iarnă, cele all season sunt o altă variantă. Important este să nu pui în pericol nici siguranța ta, nici a celorlalți participanți la trafic.
Anvelopele de iarnă nu sunt fabricate doar pentru a face față temperaturilor mai scăzute, ci și pentru a oferi performanțe mai bune în zone de drum vulnerabile, ca de exemplu în cele de deal și de munte. Anvelopele de iarnă pot fi utilizate pe poduri, în curbe, pe drumuri de deal, toate acestea fiind zone care sunt predispuse la îngheț și la formarea poleiului.
Temperaturile sub 0 grade nu sunt cele mai periculoase, ci temperaturile care variaza între 0 și 3 grade celsius. De ce? Pentru că atunci drumurile sunt mult mai alunecoase, deoarece nu sunt nici înghețate, dar nici complet uscate. De aceea, anvelopele de iarnă oferă o mai bună aderență și manevrabilitate, două lucruri absolut esențiale pentru condusul pe carosabil umed.
Ce riști dacă nu folosești anvelope de iarnă?
Conform legislației române în vigoare, utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, polei sau gheață, precum și în cazul autovehiculelor cu o greutate mai mare de 3,5 tone.
În cazul în care nu respecți legea și nu îți echipezi mașina corespunzător, riști să primești o sancțiune ce poate varia între 9 și 20 puncte – amendă, precum și reținerea certificatului de înmatriculare.
Anvelopele de iarnă trebuie să fie inscripționate cu unul din următoarele simboluri: MS, M+S, M.S. sau M&S. În categoria anvelopelor de iarnă nu sunt incluse și cele all season.
Prin urmare, având în vedere toate avantajele pe care oferă anvelopele de iarnă, dar și cerințele legale în vigoare, merită să investești în anvelope de iarnă de calitate.