Dungile colorate de pe anvelopa – stiti ce semnificatie au?

Majoritatea anvelopelor noi de pe piata contin pe banda de rulare o serie de dungi de diferite culori. Acest lucru nu reprezita nici pe departe o problema, insa, multi utilizatori nu cunosc semnificatia acestor marcaje.

Zilnic, marii producatori de anvelope scot de pe banda de productie mii de pneuri si a fost esentiala gasirea unui sistem eficient de marcare a acestora pentru a putea fi evitate greselile costisitoare. Astfel, este explicata prezenta dungilor colorate sau a codurilor alfanumerice, ce indica cu precizie tipul, dimensiunea, modelul si alte date exacte ale anvelopei. Aceste marcaje nu influenteaza cu nimic utilizatorul, ele fiind necesare doar producatorului in procesul de fabricare. Dungile, cifrele, simbolurile sunt asociate cu o anumita linie de productie si un anumit lot in care a fost produs respectivul pneu. Frecvent, se poate intampla ca doua anvelope avand acelasi model, aceeasi dimensiune, indice de sarcina si indice de viteza sa aiba dungi de culori diferite, asa ca nu va faceti griji daca la primire gasiti marcaje difrite, pentru ca nu influenteaza absolut deloc calitatea, performanta, comportamentul sau orice parametru de functionare a pneurilor.

Care este semnificatia punctelor colorate de pe flancul anvelopei?

In acelasi timp, exista pe piata anvelope ce au inscriptionate pe flanc un simbol sub forma unui cerc (buline) de diferite culori. Din nou, intalnim un sistem de notare intern al producatorului, acesta fiind diferit, de la fabricant la fabricant, de exemplu:

  • In cazul producatorului de anvelope Bridgestone, punctul rosu marceaza zona maxima de deformare in cazul fortelor radiale.
  • Punctul poate arata pozitia in care se monteaza valva pe janta. Acesta este stabilit in urma acordului dintre fabricantul de anvelope si producatorul de automobile, care achizitioneaza un lot mai mare de pneuri pentru a echipa modelele sale de masini.

  • Cercul alb cu centrul negru indica faptul ca pneurile au trecut testele de calitate si de performanta impuse de producator.

De retinut este faptul ca punctele de aceeasi culoare pot avea semnificatii diferite de la producator la producator. Semnificatia lor poate fi diferita chiar daca vorbim de acelasi producator dar de modele diferite.

In concluzie, daca primiti anvelope ce au marcate diferite inscriptii colorate, atat pe banda de rulare, cat si pe flanc, acestea nu reprezinta nici pe departe defecte si nu influenteaza cu absolut nimic comportamentul si performanta anvelopei.

Vezi oferta completa de anvelope pe www.e-pneu.ro

Despre autor

E-Pneu

Echipa specialistilor in anvelope de la E-Pneu va poate oferi orice anvelopa din lume (puneti-ne la incercare). Lucram in domeniul anvelopelor de mai mult de 15 ani si in acest timp ne-am dat silinta sa invatam cat mai mult. Ne suspectam a fi printre cei mai buni (tehnic vorbind) la capitolul anvelope pentru turisme,4x4 si camioane. Livram repede(24-48h) si suntem prietenosi in cazul returului sau anularii comenzii. Chiar daca suntem sibieni nu suntem inceti deloc, da deloc.

Nu E-Pneu a inventat roata dar stie totul despre ea.
Colaboram cu peste 44 de producatori de anvelope.
Testam performanta si apoi va oferim cea mai buna selectie de anvelope: Bridgestone, Continental, Dunlop, Goodyear, Michelin, Pirelli, Firestone, Fulda, Kumho, Hankook, Yokohama, General, Vredestein si multe altele.

E-Pneu e deschis NON-STOP.