Ghid practic despre anvelopele off road

ghid anvelope off road

Pasionații de off- road știu deja că acest sport plin de adrenalină, dar și de distracție, le poate oferi satisfacții doar atunci când mașina pe care o folosesc are calitățile necesare pentru a ține pasul cu ei. Nimic nu se compară cu un traseu dificil, cu obstacole mai greu sau mai ușor de depășit, dar care antrenează perseverența unui șofer și îi oferă ocazia să își testeze reacțiile în situații-limită.

Pe lângă mașina potrivită pentru traseele off road,  la fel de importante pentru performanțele bune sunt și anvelopele potrivite. Șoferii de off road trebuie să țină cont de faptul că vor conduce pe terenuri noroioase, în zone abrupte sau pe drumuri de pădure, așa că specialiștii e-pneu ți-au pregătit un scurt ghid care să te ajute să alegi cele mai bune anvelope off road. Acest lucru este esențial pentru ca vehiculul folosit pentru off road să aibă o bună aderență și stabilitate, altfel există riscul de a rămâne cu mașina blocată. De asemenea, calitatea anvelopelor afectează consumul de carburant, siguranța șoferului și, eventual, a celorlalți pasageri.

Cand este nevoie să folosești anvelope off road?

Ca să alegi cele mai bune anvelope, specialiștii e-pneu îți recomandă să ții cont, în primul rând, de tipul de traseu pe care vrei să îl parcurgi. Cu cât un traseu este mai dificil, cu atât mai important este ca mașina să fie echipată cu anvelopele care să aibă un profil potrivit. Traseele off road pot prezenta condiții excesive de umiditate, de gheață, noroi sau de teren abrupt. De aceea, anvelopele off rod trebuie alese în funcție de anumiți indici de performanță.

De regulă, anvelopele off road prezintă indicatorii M+S (mud and snow), care denotă faptul că oferă o aderență bună pe orice tip de carosabil, chiar și pe noroi sau pe zăpadă. Anvelopele special create pentru off road,  pot prezenta și indicatorii MT (mud terrain – teren noroios) sau AT (all terrain). Anvelopele MT au un profil mai agresiv, ideal pentru terenurile noroiase, și sunt utilizate în general pentru competiții sau pentru vehiculele folosite în situații de intervenții, iar cele AT sunt proiectate pentru mașini de stradă, dar care sunt astfel echipate și pentru drumuri forestiere sau drumuri mai greu accesibile.

În plus, alți indicatori de care trebuie să ții cont sunt cei de viteză, de temperatură, capacitatea de rulare, indicele de sarcină și cosumul de carburant. În cazul în care nu ești sigur dacă ai făcut cea mai bună alegere, este cel mai bine să apelezi la asistență tehnică specializată.

Dimensiunea corectă a anvelopelor off road

Alegerea anvelopelor care se încadrează perfect poate fi destul de dificilă în cazul anvelopelor off road. Diametrul, lungimea și lățimea anvelopelor se aleg în funcție de modelul de mașină. Pentru a afla exact dimensiunile de care ai nevoie, te poți folosi fie de informațiile oferite de producător, în manualul de utilizare, poți verifica toate datele disponibile pe anvelopele deja existente, sau apelezi la ajutorul unor specialiști.

Indiferent de tipul de vehicul deținut, pe drumurile off road consumul de carburant crește, iar anvelopele sunt mult mai solicitate și se pot uza mai repede. Astfel, performanțele indicate pe etichetele anvelopelor sau marcajele prezente pe anvelope îți oferă date în legătură cu performanțele acestora în condiții normale de utilizare.

Pentru ca mașina să aibă o mai bună stabilitate, lucru foarte important în cazul traseelor off road, este bine să schimbi toate anvelopele atunci când montezi unele noi. Acestea trebuie să fie anvelope identice (marcă, dimensiune) și să fie noi.

Cerințe specifice pentru traseele off road

Un traseu off road cu un grad sporit de dificultate, presupune echiparea mașinii cu anvelope care au un profil ce prezintă anumite caracteristici specifice. Printre acestea se numără amprenta cauciucului, numărul de pliuri, lățimea anvelopei și alți factori care asigură stabilitate și siguranță.

Cum te pot ajuta marcajele anvelopelor?

Marcajele de pe lateralul anvelopei reprezintă indicii de performanță. Aceștia îți oferă informații despre gradul de aderență la carosabil în condiții de umiditate, pe gheață sau pe zăpadă, temperatura maximă la care anvelopa rezistă, indicele de viteză, eficiența din punct de vedere al consumui de carburant și rezistența la rulare.

Este bine de știut că, în general acești indici sunt stabiliți în funcție de testările independente pe care le efectuează fiecare producător, așa că este dificil să se facă o comparație corectă între anvelope care aparțin unor producători diferiți, acesta fiind și motivul pentru care cea mai bună opțiune este să îți echipezi mașina cu anvelope off road care aparțin aceluiași producător.

Ce tipuri de anvlope să alegi pentru off road?

Având în vedere diferențe climatice specifice țării noastre, anvelopele all season nu sunt cele mai indicate pentru off road. În schimb, pentru sezonul rece, specialiștii e-pneu îți recomandă să folosești anvelope de iarnă, iar în sezonul cald anvelope de vară. Ține cont de temperaturile existente în zona de relief pe care dorești să o parcurgi, deoarece pe drumuri de munte, la altitudini mai ridicate, anvelopele de vară s-ar putea să nu facă față nici în sezonul cald.

Înainte de a porni la drum, asigură-te că flancurile anvelopelor sunt întărite,  că acestea prezintă o bandă de rulare ridicată, că au o lățime corespunzătoare și că adâncimea profilului este situată între 13 și 17 milimetri.

Alegerea corectă a anvelopelor off road se face ținând cont în funcție de toți factorii enumerați mai sus, existând pe piață foarte multe modele de anvelope, de la diferiți producători,care se pretează pentru off road. Totuși, anumiți producători au și game specifice de anvelope off road, special create pentru vehicule 4×4, dar și pentru mașini mici. Printre acestea se numără anvelopele BF Goodrich, Maxxis, Yokohama, Michelin (gamele Latitude și Latitude Alpin) sau Continental  (gama ContiCrossContact).

În magazinul e-pneu.ro găsești o gamă diversificată de anvelope, pentru a satisface cerințele celor mai exigenți șoferi, la prețuri foarte atractivte. De asemenea, îți oferim și asistență tehnică specializată, ca să alegi anvelopele care se potrivesc cel mai bine nevoilor tale. Nu trebuie decât să ne apelezi la numerele de telefon 0377.101.406 sau 0769.078.311.

Articol recomandat de: e-pneu.ro.

Despre autor

E-Pneu

Echipa specialistilor in anvelope de la E-Pneu va poate oferi orice anvelopa din lume (puneti-ne la incercare). Lucram in domeniul anvelopelor de mai mult de 15 ani si in acest timp ne-am dat silinta sa invatam cat mai mult. Ne suspectam a fi printre cei mai buni (tehnic vorbind) la capitolul anvelope pentru turisme,4x4 si camioane. Livram repede(24-48h) si suntem prietenosi in cazul returului sau anularii comenzii. Chiar daca suntem sibieni nu suntem inceti deloc, da deloc.

Nu E-Pneu a inventat roata dar stie totul despre ea.
Colaboram cu peste 44 de producatori de anvelope.
Testam performanta si apoi va oferim cea mai buna selectie de anvelope: Bridgestone, Continental, Dunlop, Goodyear, Michelin, Pirelli, Firestone, Fulda, Kumho, Hankook, Yokohama, General, Vredestein si multe altele.

E-Pneu e deschis NON-STOP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *