Anvelopele de iarnă trebuie privite ca o adevărată investiție pe care o faci pentru mașina ta. Folosind anvelope de calitate, te asiguri de faptul că mașina este echipată corespunzător, oferă cele mai bune performanțe și te ajută să fii în siguranță în trafic.
Cauciucurile de iarnă sunt foarte solicitate în sezonul rece, deoarece trebuie să facă față mai multor suprafețe alunecoase, să meargă pe zăpadă, gheață sau polei și, în unele cazuri, pe terenuri mai greu accesibile. De aceea, îți oferim câteva ponturi utile referitoare la întreținerea corectă a anvelopelor de iarnă, pentru a prelungi viața acestora.
Montează anvelopele corespunzător
Cât de bine se comportă anvelopele de iarnă ține foarte mult și de felul în care a fost efectuat montajul acestora. La modul ideal, anvelopele ar trebui montate într-un service autorizat, pentru a putea fi verificate înainte, pentru ca presiunea să fie reglată corespunzător și pentru ca anvelopele să fie echilibrate. În timpul iernii, este important să verifici constant presiunea în anvelope, iar acest lucru trebuie făcut atunci când acestea sunt reci.
Cauciucurile de iarnă care au presiunea prea mică vor rula mai greoi, cu prea multă tensiune aplicată pe flancuri. Acest lucru determină uzura pronunțată pe laterale și va trebui să schimbi anvelopele mai des. Pe de altă parte, daca presiunea este prea mare, scade aderența anvelopei, banda de rulare se va uza excesiv pe centru și vei observa că mașina ”patinează” pe drum.
De asemenea, presiunea prea mare face ca anvelopele să fie afectate mai puternic în urma unui impact. În plus, există și riscul deformării jantei sau anvelopa poate chiar să explodeze.
Adaptează stilul de condus la condițiile de iarnă
Neadaptarea stilului de condus la condițiile de iarnă este una dintre cele mai frecvente cauze ale accidentelor rutiere în sezonul rece. Acest lucru nu îți pune doar siguranța în pericol, ci uzează excesiv și anvelopele de iarnă. Evită, pe cât posibil gropile din asfalt și nu trece în viteză peste acestea. Evită impactul cu suprafețe dure, cum sunt bordurile sau denivelările de pe șosea.
Substanțele chimice pot afecta calitatea anvelopelor, așa că evită contactul acestora cu astfel de substanțe. În plus, este bine să elimini, pe cât posibil, toate manevrele bruște: frânare, accelerare, viraje scurte realizate la viteză ridicată etc.
Este bine să verifici periodic uzura benzii de rulare. Cu cât adâncimea canalelor din profilul anvelopei este mai mică, cu atât gradul de uzură este mai ridicat. Unul dintre riscurile utilizării unor anvelope uzate este acvaplanarea.
Îți recomandăm să nu folosești iarna anvelope cu adâncimea de profil mai mică de 4 mm.
Durata de utilizare
Modul în care se uzează anvelopele depinde foarte mult de cât de mult conduci, când și pe unde. Unii șoferi poate nu parcurg decât o mie de kilometri într-un an, ceea ce înseamnă că uzura cauciucurilor de iarnă nu se observă nici după câțiva ani, pe când alții parcurg drumuri lungi, pe suprafețe destul de proaste, așa că și anvelopele se vor uza mai repede. Cu toate acestea, este bine ca anvelopele să fie verificate de un specialist, dacă le ai deja de 5 ani.
Anvelopele de iarnă trebuie verificate anual, trebuie să urmezi recomandările producătorului în ceea ce privește durata lor de viață și în nici un caz nu ar trebui să circuli cu anvelope care au depășit cu 10 ani data fabricației. Chiar dacă acestea par în stare bună de funcționare, este posibil să nu mai ofere aceleași performanțe.
Depozitarea corectă a anvelopelor de iarnă
Când vine momentul să schimbi anvelopele de iarnă cu cele de vară, ai grijă cum le depozitezi, dacă vrei să le mai folosești și în sezonul următor. Cauciucurile de iarnă nu trebuie depozitate la soare sau expuse la lumină artificială. Este de preferat ca temperatura spațiului în care sunt depozitate să fie una constantă. La modul ideal, anvelopele se depozitează în spații uscate, răcoroase, care să beneficieze de ventilație naturală. Dacă le depozitezi în aer liber, folosește o prelată etanșă, pentru a le feri de interperii.
Nu numai spațiul în care le depozitezi este important, ci și modul în care faci acest lucru. Dacă sunt pe jantă, poți să le depozitezi una peste alta, însă dacă sunt fără jantă, trebuie să le așezi pe verticală. Anvelopele fără jantă pot fi așezate și una peste alta, dar nu mai mult de 4 bucăți la un loc și nu pentru o perioadă îndelungată.
Orice anvelope trebuie montate exact în aceeași poziție în care au fost, așa că poți folosi un marker pentru a nota locul în care trebuie montate (dreapta față, stânga spate etc.)
Nu în ultimul rând, ține cont și de faptul că, pe piață există anvelope pentru toate buzunarele de la anvelope de iarnă ieftine, pentru șoferii care au un buget mai restrâns pentru o astfel de achiziție, până la anvelope premium, care presupun o investiție mai serioasă. Există și anvelope ieftine care au performanțe foarte bune, însă este important să te documentezi și să faci cea mai bună alegere, în funcție de necesități.