Nu aștepta să vină prima zăpadă din acest an, pentru a monta cele 4 anvelope de iarnă pe mașina ta! Pregătirea mașinii înseamnă mai mult decât schimbarea anvelopelor in ultimul moment. Acesta este cel mai important aspect, dar mai sunt și alte lucruri pe care ar trebui să le faci, pentru protejarea mașinii și a ta la drum in conditii de iarna. Află în acest articol cum sa pregătești mașina de iarnă si ce verificări ar trebui să faci.
Ce amenzi riscă șoferii dacă nu au anvelope de iarnă?
În cazul în care se produce un accident sau un blocaj în trafic, sau in urma unui control al politiei si RAR-ului in trafic, șoferii care nu și-au echipat mașina cu anvelope de iarnă, pot fi amendați cu suma de 2 900 lei. Și în acest an, poliția va aplica prevederile Codului Rutier, iar amenzile ajung și la 2 900 lei, deci sunt mari. Pentru a nu ajunge să primească astfel de amenzi, proprietarii de mașini trebuie să schimbe la timp anvelopele de vară cu cele de iarnă sau all-season ,dar care neaparat trebuie sa aiba marcajul de M+S sau M/S sau M.S stantat pe lateralul(flancul) anvelopei.
Dacă ții la mașina ta și vrei să conduci în siguranță la drum, schimbă anvelopele la vehicul. Fă asta imediat ce temperaturile exterioare scad sub 7 grade Celsius, pentru a fi pregătit pentru iarna care se apropie, iar în martie când dispare gerul și drumurile nu mai sunt înghețate și cu zăpadă, poți să schimbi la timp anvelopele cu cele de vară. Desigur nu există o dată anume la care să schimbi anvelopele, dar este de datoria ta să ții cont de condițiile meteo, de instabilitatea vremii.
Lanțuri auto de zăpadă, antiderapante
Când gerul bate la ușă și se anunță că va fi o iarnă cu ninsori mari, este clar că trebuie să cumperi și lanțuri antiderapante auto pentru mașina ta. Dimensiunile lanurilor auto se aleg după dimensiunile anvelopelor. Acestea trebuie să fie de marcă( preferabil RUD sau Weissenfels), rezistente, să îndeplinească cerințele de calitate și de rezistență a produselor durabile în timp.
Îți sugerăm să te orientezi către lanțuri din oțel inoxidabil, pentru că sunt de foarte bună calitate, au o viață mai lungă și le vei putea folosi în condiții extreme (ninsori puternice, drumuri înghețate etc.) Lanțurile auto trebuie să fie destul de groase și rezistente, să aibă o bună aderență pe gheață și zăpadă.
Lanțul auto de zăpadă este ca un fel de plasă din oțel, care se aplică pe anvelopa de iarnă; acesta are caracteristici de rezistență și durabilitate. Foarte renumite în prezent sunt lanțurile auto de marcă RUD sau THULE .
Dimensiunea de pe anvelopa de iarnă trebuie să se potrivească cu dimensiunea lanțului auto de zăpadă. Dacă aceste numere corespund, înseamnă că lanțul este potrivit anvelopei de pe masina. Nu ezita să ai lanțuri auto pregătite pentru a fi instalate în caz de nevoie la mașina ta! Dacă mergi la munte, unde ninge în mod frecvent, vei avea nevoie cu siguranță și de lanțuri auto la anvelopele mașinii.
In anumite tari din Uniunea Europeana (Ungaria, Austria,Germania, Franta etc.) conform legislatiei rutiere in vigoare este obligatorie dotarea autoturismelor sub 3.5 Tone (autoturisme si SUV-uri) cu lanturi antiderapante (trebuie sa le aveti in cazul unui control). In Romania acestea sunt obligatorii doar la autovehicule cu masa peste 3.5 Tone.
Alte verificari recomandate
Poți face o listă de verificare la mașină pentru a nu uita nimic. Mașina trebuie pregătită pentru iarnă, pentru ger, drumuri înghețate si ninsoare. Dacă vrei să conduci confortabil și în siguranță, ai nevoie de anumite verificări la mașina ta, pentru a reduce cât mai mult efectele vremii reci.
Schimbarea uleiului la timp
Îți sugerăm să faci o programare la mecanic din timp, dacă nu ai schimbat uleiul la mașină de o perioadă îndelungată. Verifică uleiul și vezi dacă acesta are vâscozitate bună, pentru ca mașina să funcționeze corect! Dacă acesta este mai puțin vâscos sau nu are nivelul corespunzător, trebuie să schimbi uleiul cât de curând, înainte de a veni iarna. Cumpără un ulei de calitate, care să fie mai vâscos și să fie potrivit pentru mașina ta. Intervalul recomandat in general in Romania este de 15.000 km
Bateria auto
Fii atent și la bateria mașinii! Aceasta are și ea o anumită durată de viață. Este posibil să fi trecut câțiva ani de când nu ai schimbat bateria mașinii. Dacă bateria nu pornește masina imediat, mai ales iarna, ar putea fi o problemă dacă se întâmplă asta la drum lung. Unele baterii își pierd din putere după o perioadă de timp și creează probleme mai ales când sunt expuse la temperaturi scăzute si îngheț.
Specialiștii spun că șoferii care conduc zilnic, nu vor avea probleme cu bateria. Cei care țin mașina mult timp în parcare iarna, la pornire s-ar putea să aibă surprize. Recomandat este să pornești mașina din când în când, să încălzești motorul mașinii, astfel se poate prelungi durata ei de viață. Asta este valabil pentru sezonul de toamna- iarna .
Fă o verificare la bateria mașinii, iar dacă starea acesteia de funcționare nu este chiar bună, este bine să o schimbi. Poți utiliza un aparat, prin care se vede încărcarea bateriei. Dacă nu vrei să cumperi un astfel de aparat, mergi la un mecanic pentru a măsura încărcarea bateriei. El îți va spune cu siguranță dacă trebuie să înlocuiești bateria mașinii cu una nouă.
Antigelul, nivelul lichidelor, ștergătoarele de parbriz
Deschide capota mașinii și verifică nivelul lichidelor! Trebuie să te asiguri că nu lipsește antigelul, lichidul de parbriz, uleiul. Toate acestea trebuie verificate din timp, mai ales că s-a anunțat de către meteorologi că vremea se schimbă: vin ninsorile și gerul în anumite regiuni din România.
Antigelul reprezintă cel mai important lichid pentru mașină, fără el pot apărea anumite probleme, iar cel mai rău este să te alegi cu motorul crăpat. Desigur la fel de important este și uleiul pentru mașină. Antigelul trebuie să fie de calitate, puternic, să reziste la temperaturi de îngheț. Completează antigelul la mașină, până la nivelul corespunzător de pe recipientul de la mașină, înainte de a da gerul și înghețul. Dacă nu știi ce antigel să alegi pentru mașina ta, întreabă un mecanic.
Dacă ai în rezervorul cu lichid pentru parbriz, soluție de vară, trebuie să scoți măcar un sfert sau jumătate din ea, apoi torni deasupra lichid de parbriz care să reziste la -30 grade Celsius. Aceste lichide se vor amesteca și astfel lichidul care rezultă va fi bun pentru a fi folosit iarna, pentru ștergerea parbrizului, nu va îngheța.
Ștergătoarele de parbriz trebuie și ele să fie pentru iarnă, deci mai rezistente și prevăzute cu un cauciuc mai bun. Prin urmare, cumpără din timp ștergătoare de iarnă, pentru că acestea sunt mai eficiente în caz de iarnă grea. Dacă vei face drumuri lungi, mai ales în zone unde ninge în mod frecvent, cu aceste ștergătoare vei avea o vizibilitate mai bună prin parbrizul mașinii. Asta este important pentru siguranța la drum.
Sistemul de încălzire
Este bine ca să verifici sistemul de încălzire o dată pe an, pentru a fi pregătit pentru sezonul de iarnă. Mergi la un service auto și verifică sistemul de încălzire pentru a fi sigur că acesta funcționează bine și nu vei avea probleme în perioada când temperaturile vor scădea foarte mult.
Nu uita și de covorașele de iarnă pentru protecția mașinii. Acestea sunt foarte utile în sezonul de iarnă. Poți cumpăra și un covoraș pentru genunchi, necesar atunci când montezi lanțurile auto la anvelopele mașinii pe zăpadă. Nu este deloc plăcut să stai cu pantalonii direct pe zăpadă, pentru a aplica plasa din lanț la anvelope.
Îți sugerăm să ții cot de toate aceste aspecte și în plus, ar fi bine să faci o revizie tehnică la mașină, pentru a verifica siguranța acesteia. Asta înseamnă să verifici de exemplu frânele, plăcuțele de frână, uleiul de frână (care se schimbă la 2 ani) și alte elemente care sunt cruciale pentru a conduce în siguranță. Asta este important pentru tine, dar și pentru siguranța altor șoferi din trafic.