Test ADAC 2022 anvelope de iarnă R17 pentru SUV-uri și mono-volume

ADAC 2020: Test anvelope de iarnă R17 pentru SUV-uri și mono-voume.

Echipa de experți ai asociației germane de automobilism ADAC au efectuat al doilea test al anvelopelor de iarnă pentru sezonul 2022/2023. Au ales anvelope cu dimensiunea 235/55 R17, pentru automobile precum BMW X3 si Audi Q3, VW Tiguan, T5, T6 și Phaeton, Ford Galaxy, S-MAX, etc.

Prezentare generală a automobilelor cu dimensiunea anvelopelor de 235/55 R17
ProducătorModel
AudiA7, A6 Allroad A8,Q3                                                                 
BMWX3
FordGalaxy, Kuga, S-MAX, Tourneo Custom
KiaSportage                   
OpelAstra, Cascada    
VolvoS60, V60, XC70 
VWTiguan, T5, T6, Phaeton
Exemple echipari 235/55R17

Lista modelelor de iarnă testate:

 • Bridgestone Blizzak LM005
 • Continental WinterContact TS 850P
 • Cooper Discoverer Winter
 • Dunlop Winter Sport 5 SUV
 • Esa+Tecar SuperGrip Pro — testat prima dată
 • Fulda Kristall Control SUV
 • Goodyear UltraGrip Performance+
 • Kleber Krisalp HP3
 • Michelin Pilot Alpin 5
 • Nokian WR Snowproof
 • Pirelli Winter Sottozero 3
 • Semperit Speed-Grip 3 SUV — testat prima dată
 • Vredestein Wintrac Pro

Automobilul pe care s-au testat anvelopele este un Ford Kuga. Testele pe umed au fost realizate pe CONTIDROM, lângă Jeversen, Germania iar testele pe zăpadă s-au realizat pe circuitul de testare din Ivalo, Finlanda.

Rezultate test ADAC iarna 2020- dimensiune 235/55R17

Dintre cele 13 modele testate, doar unul a obținut punctaje bune la toate probele fiind catalogat drept recomandat. Trecând cu vederea unele aspecte, alte 11 modele pot fi recomandate ca fiind bune, însă fiecare dintre ele au avut mici neajunsuri la cel puțin una dintre probele importante de siguranță.

Kleber Krisalp HP3

Datorită problemelor la testele pe uscat, un model a fost catalogat ca fiind mediu. Comparativ , la testul realizat de ADAC pe dimensiunea de 205/55 R16 pentru turisme, două modele nu au trecut testele pentru a fi recomandate spre folosire, în timp ce alte 5 modele testate au fost catalogate ca fiind recomandate.

Kleber Krisalp HP3

Kleber Krisalp HP3

Turisme – Fără cuie pentru zăpadă și gheață 

Aplicare: Turisme / Iarnă

control   comfort   pret/calitate  

 • înlocuiește Kleber / Krisalp HP2
 • Dimensiuni disponibile: 123
 • Anul lansării: 2016
 • Regiuni de vânzare: Europa, Europa de Est & Asia Centrală

Câștigătorul testului

Michelin Pilot Alpin 5  fost singura anvelopă care a avut rezultate excelente la toate testele de iarnă. Echipată cu aceste anvelope, Ford Kuga a avut un control perfect al direcției pe uscat, demonstrând o foarte mare siguranță în ciuda tuturor manevrelor. 

Pe umed, Michelin Pilot Alpin 5 a dat dovadă de o manevrabilitate surprinzător de bună totuși partea slabă a acestei anvelope este că in viraj este predispusă la acvaplanare: tocmai din acest motiv, la acest test modelul a obținut ultima poziție.

Pe zăpadă, Pilot Alpin 5 a fost peste toate celelalte anvelope. Pe gheață, în ce privește zgomotul și consumul, s-a plasat pe la mijlocul clasamentului. A fost catalogată ca fiind o anvelopă bună în clasamentul final, o notă bine meritată. Trebuie totuși menționat că această anvelopă vine la un preț pe care nu toți și-l permit.

Michelin Pilot Alpin 5

Turisme – Iarna / zăpadă 

Aplicare: Turisme / Iarnă

 • Înlocuiește Michelin / Pilot Alpin PA4
 • Dimensiuni disponibile: 112
 • Recomandat de Tire by Tests
 • Anul lansării: 2014
 • Regiuni de vânzare: America de Nord, Europa, Europa de Est & Asia Centrală

Deși Michelin Pilot Alpin 5 este disponibil pe piață de 3 ani, doar in 2020 a fost testat de entitati independente . La fel ca în testul prezent și în testul celor de la Auto Bild pe anvelopele de dimensiuni 245/45 R18, Michelin Pilot Alpin 5 a ieșit pe locul 2 din 51 de anvelope testate.  Este un început perfect pentru istoricul acestei anvelope.

Clasa medie

Cele 11 anvelope care au obținut calificativul satisfăcător pot fi împărțite în 3 grupe.

Prima grupă include anvelopele care deși au avut aderență bună pe zăpadă, polei și carosabil umed, au fost depunctate datorită performanțelor slabe pe uscat. Dacă sunteți dispuși să faceți mici compromisuri la controlul direcției pe uscat, puteți opta pentru Goodyear UltraGrip Performance+ (locul 2),  Kleber Krisalp HP3 și  Bridgestone Blizzak LM005 (ambele pe locul 7 in clasament). Bridgestone Blizzak LM005 s-a comportat peste medie pe carosabil umed: asigură un control ridicat al direcției și o frânare eficientă.

Vredestein Wintrac Pro

Vredestein Wintrac Pro

Turisme – Iarna / zăpadă

Aplicare: Turisme / Iarnă

Înlocuiește Vredestein / Wintrac Xtreme S

Dimensiuni disponibile: 110

Anul lansării: 2018

Regiuni de vânzare: America de Nord, Europa, Europa de Est & Asia Centrală

A doua grupă include modelele care sunt recomandate, dar cu anumite condiții. Potrivit experților aici găsim anvelope cu rezultate decente precum Dunlop Winter Sport 5 SUV și Vredestein Wintrac Pro, ambele pe poziția a patra. Ambele modele au avut rezultate bune atât pe carosabil uscat si umed cat și pe polei. Totuși rezultatele pe zăpadă au fost de nivel mediu: acestea tind să sub vireze ceea ce compromite controlul direcției. De aceea este recomandat ca aceste modele să fie folosite în regiuni cu zăpadă moderata iarna.

A treia grupă este formată din anvelope care au obținut rezultate bune la doar două dintre probele cheie ale testului. Esa+ Tecar SuperGrip Pro (locul 2), Cooper Discoverer Winter (locul 10), și Fulda Kristall Control SUV (locul 10) au avut performanțe slabe și pe carosabilul uscat și umed. Nokian WR Snowproof (locul 6) este sub competitorii săi pe carosabil umed și polei. Continental WinterContact TS850P (locul 12) nu a trecut de medie pe carosabil uscat și polei. Pirelli Winter Sottozero 3 (locul 7) a obținut doar 3 puncte pe carosabil uscat, zăpadă și polei.

Fulda Kristall Control SUV

Camionete / SUV-uri – Iarnă / Zăpadă 

Aplicare: Camionete și SUV-uri / Iarnă

 • Dimensiuni disponibile: 12
 • Anul lansării: 2017
 • Regiuni de vânzare: Europa, Europa de Est

& Asia Centrală

Partea inferioară a clasamentului este ocupată de Semperit Speed-Grip 3 SUV (locul 13). Automobilul de test pe care au fost montate aceste anvelope s-a comportat imprevizibil pe carosabil uscat, motiv pentru care echipa de experți a ADAC nu a putut clasifica acesta anvelopă peste medie. Pe carosabil umed și pe zăpadă această  anvelopă abia a fost clasificată ca fiind satisfăcătoare.

Semperit Speed-Grip 3 SUV

Camionete / SUV-uri – Fără cuie pentru zăpadă și gheață 

Aplicare: Camionete și SUV-uri / Iarnă

 • Dimensiuni disponibile: 8
 • Anul lansării: 2017
 • Regiuni de vânzare: Europa, Europa de Est & Asia Centrală

Debuturi și controverse

Pentru două modele noi, testele de debut au fost radical opuse. Esa+Tecar SuperGrip Pro ( producator Goodyear) cea mai ieftină anvelopă testată a fost pe locul doi în clasament, pe același loc cu uriașul Goodyear UltraGrip Performance+ având aceeași etichetare în Europa cu aceasta și fiind a treia cea mai ieftină anvelopă. Celălalt model, Semperit Speed-Grip 3 SUV a nemților de la Continental, a debutat pe ultimul și a obținut doar calificativul de anvelopă de categorie medie.

Este ironic faptul că anvelopa de buget Esa+Tecar a dat o lovitură de imagine celor de la Continental pentru a doua oară. La testul de vară al ADAC din 2020, Esa Tecar Spirit Pro, fiind de 1.5 ori mai ieftină decât și Continental Eco Contact 6, au terminat pe același loc. Cu asemenea rezultate, brandul de top Continental va justifica cu greu prețul mare al produsului lor, doar prin titulatura de brand Premium.

In concluzie

Deși experții ADAC au fost duri cu anvelopele de SUV și mono-volume, toate cele 13 modele au fost recomandate spre folosință.

Toate anvelopele prezentate mai sus cu exceptia brandului privat Esa Teca le gasiti si pe www.e-pneu.ro la cele mai bune preturi.

Despre autor

E-Pneu

Echipa specialistilor in anvelope de la E-Pneu va poate oferi orice anvelopa din lume (puneti-ne la incercare). Lucram in domeniul anvelopelor de mai mult de 15 ani si in acest timp ne-am dat silinta sa invatam cat mai mult. Ne suspectam a fi printre cei mai buni (tehnic vorbind) la capitolul anvelope pentru turisme,4x4 si camioane. Livram repede(24-48h) si suntem prietenosi in cazul returului sau anularii comenzii. Chiar daca suntem sibieni nu suntem inceti deloc, da deloc.

Nu E-Pneu a inventat roata dar stie totul despre ea.
Colaboram cu peste 44 de producatori de anvelope.
Testam performanta si apoi va oferim cea mai buna selectie de anvelope: Bridgestone, Continental, Dunlop, Goodyear, Michelin, Pirelli, Firestone, Fulda, Kumho, Hankook, Yokohama, General, Vredestein si multe altele.

E-Pneu e deschis NON-STOP.